Miljöfarlig verksamhet
Enligt miljöbalken är vissa verksamheter att betrakta som miljöfarlig verksamhet. Med det menas all användning av mark, byggnader eller anläggningar som kan orsaka negativ påverkan på den yttre miljön och hälsan. Det kan röra sig om bland annat utsläpp till luft, mark eller vatten, buller, strålning, avfallshantering och kemikaliehantering.
Beroende på verksamhetens typ och påverkan på yttre miljö och hälsa, är vissa tillstånds- eller anmälningspliktiga. I miljöprövningsförordning (2013:251) kan du läsa om vilka verksamheter som är tillstånds- eller anmälningspliktiga.
De anmälningspliktiga miljöfarliga verksamheterna räknas som C-verksamhet och ska anmälas till Miljö- och byggenheten som är tillsynsmyndighet inom miljöbalkens område i Sunne kommun.
Via e-tjänsten anmäler du ny verksamhet samt större ändringar av befintlig verksamhet. Vid frågor kontaktas Miljö- och byggenheten via mbn@sunne.se.
Medelstor förbränningsanläggning
Enligt 18§ i förordning (2018:471) om medelstora förbränningsanläggningar ska nya och befintliga verksamheter som funnits innan 2018 inkomma med ytterligare uppgifter om anläggningen uppfyller ett av följande kriterier:
- En förbränningsanläggning där anläggningseffekten är 1 megawatt eller högre men högst 50 megawatt.
- Två eller flera nya förbränningsanläggningar som var för sig har en anläggningseffekt som är 1 megawatt eller högre och vars anläggningseffekter ska räknas samman, om anläggningarna
a) är konstruerade så att rökgaser från dem släpps ut genom en gemensam skorsten, eller
b) är installerade så att det med hänsyn till de tekniska och ekonomiska förutsättningarna skulle vara möjligt att släppa ut rökgaser från dem genom en gemensam skorsten
Planerar du en större ändring av förbränningsanläggning ska du enlig 19§ i förordningen även informera Miljö- och byggenheten om det.
Hämta dina företagsuppgifter
I e-tjänsten kan du välja att hämta dina företagsuppgifter från Bolagsverket, SCB och Skatteverket. Läs mer på sidan "Så här hämtar kommuner företagsuppgifter".
Inloggning med e-legitimation
Inloggning i e-tjänsten sker med e-legitimation. Om du saknar e-legitimation är du välkommen att besöka Servicepunkten (Sunne bibliotek) för att använda e-tjänsten via ombud. Tänk på att ta med giltig id-handling för att styrka din identitet.
Saknar du svenskt personnummer eller har frågor om ditt ärende är du välkommen att kontakta kommunens handläggare via e-post.