Modersmålsundervisning
Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.
Vem har rätt till modersmålsundervisning?
Alla elever i Sunne kommuns grundskola, anpassade grundskola, gymnasieskola och anpassade gymnasieskola, som har en vårdnadshavare med ett annat modersmål än svenska, kan erbjudas modersmålsundervisning i språket om det är elevens dagliga umgängesspråk i hemmet och om eleven har grundläggande kunskaper i språket.
För adopterade barn med ett annat modersmål erbjuds undervisning i modersmålet även om det inte är elevens dagliga umgängesspråk, men eleven måste ha grundläggande kunskaper i språket.
Det är rektorn eller person av rektor delegerad som beslutar om en elevs modersmålsundervisning.
Modersmålsundervisningen kan vara som språkval i grundskolan, som elevens val, inom ramen för skolans val eller utanför den garanterade undervisningstiden. Undervisningen omfattar en timme per vecka.
Enligt skolförordningen ska kommunen anordna undervisning i modersmål endast om minst fem elever önskar undervisning i ett språk och om det, enligt huvudmannen, finns lämplig lärare.
Vid behov kan undervisningen förläggas på en annan skola än den egna i kommunen. Detta görs för att uppnå en bättre samordning och undervisningskvalitet.
Minoritetsspråk
För elev som har något av de nationella minoritetsspråken romani chib, finska, samiska, jiddisch och meänkieli som modersmål har man rätt till undervisning oavsett antal elever och kunskaper i språket sedan tidigare. Förkunskaper krävs endast av elever som läser nationella minoritetsspråk i gymnasieskolan. Observera att ansökan ändå måste göras.
Modersmålsundervisning får inte omfatta mer än ett språk för en elev. Undantaget är till exempel en romsk elev som kommer från utlandet. Hen får ges modersmålsundervisning i två språk, om det finns särskilda skäl.
Inloggning med e-legitimation
Inloggning i e-tjänsten sker med e-legitimation. Om du saknar e-legitimation är du välkommen att besöka Servicepunkten (Sunne bibliotek) för att ansöka via ombud. Tänk på att ta med giltig id-handling för att styrka din identitet.
Saknar du svenskt personnummer eller har frågor om din ansökan är du välkommen att kontakta kommunens handläggare via e-post.