Begär anvisning om nedgrävning av häst
Det finns regler för hantering, omhändertagande och bearbetning av döda djur och annat animaliskt avfall. Reglerna har till syfte att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar till djur och människor.
Hästar som självdött eller avlivats får grävas ner inom hela Sunne kommun, men innan du gräver ner hästen ska du uppge hur och vart det ska ske till Miljö- och byggenheten som kan komma med anvisningar. En förutsättning för nedgrävning är att hästen inte dött av någon smittsam sjukdom. Misstänker du smittsam sjukdom ska du först kontakta veterinär.
Nedgrävningen ska ske enligt kommunens anvisningar och EU-regler som du hittar nedan. Genom e-tjänsten skickar du in information till Miljö- och byggenheten inför nedgrävningen.
Anvisningar och EU-regler för nedgrävning av häst
- Avstånd till stallar, boningshus eller annan bebyggelse ska vara så stort att inte barn lockas till platsen, vi rekommenderar ett avstånd på minst 200 meter. Platsen bör ligga undanskymd och marken bör vara plan.
- Välj lämpliga markförhållanden så att vattendrag, dricksvattenbrunnar och grundvatten inte riskerar att förorenas. Det bör finnas minst en meter jordlager mellan djurkroppen och berggrunden/grundvatten.
- Då ni gräver ner djuret bör det täckas cirka 1,5 meter. Som exempel kräver en vuxen häst en grop som är cirka 2–3 meter bred och 2,5–3 meter djup. För att gräva en sådan grop behövs en grävmaskin.
- Av hygieniska skäl bör du rengöra och desinficera de redskap som använts vid nedgrävningen.
- Gräv ner djuret innan det börjat ruttna. Sommartid innebär det snarast efter att hästen dött. Det är viktigt att i god tid kontakta Miljö- och byggenheten.
- Nedgrävning ska ske på ett sätt så att köttätande eller allätande djur inte får tillgång till den nedgrävda hästen.
- Nedgrävning ska ske utan risk för att människors hälsa eller miljön (vatten, luft, jord, växter eller djur) skadas.
- Transport av den döda hästen ska ske i säkra, täta behållare eller fordon för att minska risk för läckage.
- Fordonets hjul ska desinficeras när det lämnar ursprungsplatsen (där hästen har dött).
- Behållare och fordon som används för transport ska rengöras och desinficeras noggrant efter det att transporten är avslutad.
Hantering av döda sällskapsdjur
Döda sällskapsdjur får begravas på egen mark om det kan ske utan problem och risk för smittspridning/förorening. Som sällskapsdjur räknas till exempel hund, katt, minigris och dvärgget, men inte häst.
Välj en lämplig plats och gräv ned djuret en bra bit så att vilda djur inte gräver upp det. Tänk på att hålla skyddsavstånd till vattentäkter, vattendrag eller diken. Små djur, marsvin eller mindre, får lämnas med hushållssoporna i en försluten plastpåse.
Avgift
Miljö- och byggenheten tar idag inte ut någon handläggningsavgift för denna typ av ärenden.
Inloggning med e-legitimation
Inloggning i e-tjänsten sker med e-legitimation. Om du saknar e-legitimation är du välkommen att besöka Servicepunkten (Sunne bibliotek) för att använda e-tjänsten via ombud. Tänk på att ta med giltig id-handling för att styrka din identitet.
Saknar du svenskt personnummer eller har frågor om ditt ärende är du välkommen att kontakta kommunens handläggare via e-post.